Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Έλεος κάνεις; Έλεος θα βρεις

Έλεος κάνεις; Έλεος θα βρεις



Ήταν ένα άνθρωπος πολύ ελεήμων, που είχε και παιδιά. Τα νουθετούσε πάντα να είναι ευσεβή, να πηγαίνουν στην εκκλησία, να ελεούν κλπ. Κι αυτός έδινε εντολή στην γυναίκα του, όταν έρχονται φτωχοί στο σπίτι να τους ελεεί κι όταν πηγαίνει στην αγορά και βρίσκει φτωχούς, να τους φέρνει στο σπίτι και να τους φιλοξενεί. Μια μέρα εκεί που κοιμόταν, είδε άνθρωπο που του είπε:
 - Ακολούθησε με.
Πράγματι τον ακολούθησε. Εκεί που πήγαιναν όμως στο δρόμο, χάθηκε ο συνοδοιπόρος, ο οδηγός του, βρέθηκε μόνος λοιπόν να γυρίζει και βλέπει πίσω του να τον κυνηγούν δαιμόνια. 
Τρέχει, τρέχει και να μπαίνει σε ένα σπίτι. Ενώ τα δαιμόνια προσπαθούσαν να σπάσουν τις πόρτες, να μπουν και να τον αρπάξουν, βλέπει τρεις ανθρώπους να παρουσιάζονται και να του λένε:
-Μη φοβάσαι! Δεν θα πάθεις τίποτα, εμείς σε προστατεύουμε. Βλέποντας αυτούς τα δαιμόνια  εξαφανίσθηκαν. Τότε εκείνος ρώτησε:
- Ποιοί άγιοι είστε εσείς, που ήρθατε και με βοηθήσατε, για να σας ευγνομονώ και να σας ανάβω κερί;
 - Είμαστε αυτοί που μας πήρες από την πλατεία και μας φιλοξένησες στο σπίτι σου, όταν δεν     είχαμε που να μείνουμε. Για το καλό που μας έκανες και μας ελέησες, ήρθαμε κι εμείς να σε βοηθήσουμε στην δική σου ανάγκγη, γιατί είμαστε τώρα σωσμένοι.

Να έχουμε πάντα προ των οφθαλμών μας την ελεημοσύνη, την ποικίλη, και την υλική και την πνευματική και να λέμε: "Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν". Τίποτα δεν είναι δικό μας. Τα πάντα είναι του Θεού. Ευλόγησε ο Θεός; Έχω. Δεν ευλόγησε ο Θεός; Δεν έχω...

Πηγή: ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 
           ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ
               ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου