Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΣ



Ἔχει μέν, Παρθένε, ὁ οὐρανός, σῶμα καί ψυχήν Σου, ἐξαστράπτοντα φαεινῶς, ἔχει δέ μορφήν Σου Μονή Δοχειαρίου, τήν ἐπικαλουμένην Γοργοϋπήκοον.


              Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. 
                Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικονα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.
            Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικονα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.
            Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.



_ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ ___ __ __
Όλοι έχουμε παρακαλέσει την Παναγία μας για κάτι. Για κάθε μας σκέψη και ανάγκη ας προστρέξουμε στην χάρη της. Μακάρι όλοι να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε την εικόνα της. Ένα είναι σίγουρο, μας ακούει και τρέχει να μεσιτεύσει. Ευχαριστούμε Υπεραγία Θεοτόκε.

  ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ


Θαύματα εικόνος Παναγίας Γοργοεπηκόου

Η Κυρία Γοργοεπήκοος· Από την αιβατωβαμένη Σμύρνης στα βουνά της Μάνδρας, Έκδοσις Ε΄, Ιεράς Κοινοβιακής Μονής, «Παναγίας της Γοργοεπηκόου», Μάνδρα Αττικής 2002
Χρυσούλα Χατζηγιαννιού, Φιλόλογος


  • 1968. Στα νταμάρια Πεντέλης, δούλευαν εργάτες δεμένοι με σκοινιά λόγω του μεγάλου ύψους και έκοβαν το βουνό. Ξαφνικά, κόπηκαν τα σκοινιά και έπεσε ο Σπυρίδων Καστανάς. Έτρεξαν οι άλλοι εργάτες να τον περιμαζέψουν κομμάτια, αλλά, προς μεγάλη τους έκπληξη, τον είδαν να κάθεται πάνω σε μια πέτρα. Και ενώ όλοι απορούσαν πού ούτε καν είχε γρατζουνισθεϊ, εκείνος έβγαλε από την τσέπη του την Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, και τους είπε, πώς την ώρα πού έπεφτε, μόνο «Παναγία μου» φώναξε και ω του θαύματος, την είδε και οφθαλμοφανώς να τον βαστάζει και έτσι δεν έπαθε τίποτα.
  • Στις 5 Νοεμβρίου 1969, ο ανεψιός μου Εμμανουήλ Κυριακουλάκης, ετών 18, εργαζόταν εις το Μηχανουργείον του κ. Καταπόδη, εις τον Άγιον Γεώργιον. Κατά την ώρα της εργασίας του, εξερράγη μια μπουκάλα οξυγόνου και ανεφλέγη, και από τις φλόγες της εκάησαν τρία άτομα. Ο ανεψιός μου και δύο εργάτες, εκ των οποίων ο ένας απέθανε. Ενοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείον ΚΑΤ. Ο Μανώλης ήταν πολύ σοβαρά καμένος και οι γιατροί μας απέλπισαν. Τελικώς 5 καθηγητές έκαναν συμβούλιο, γιατί εν τω μεταξύ απ΄ τα πολλά εγκαύματα έπαθε και πνευμονία, και μας είπαν, πώς είναι ζήτημα αν αντέξει μέχρι το πρωί!
    Άλλη ελπίς δεν μας έμεινε, μόνον η Παναγία. Η συγκάτοικος μας, Άννα Σακελαράκη, μας έδωσε την Εικόνα της Παναγίας και του την βάλαμε επάνω του. Το ίδιο εκείνο βράδυ, ερχόμενη από το σπίτι του και κλαίουσα, είδα την Εικόνα της Παναγίας να μεγαλώνει και να μου κλείνει το δρόμο μου, και μου είπε μια φωνή: Ο Μανώλης θα γίνει καλά. Αμέσως, έχασα τη φωνή μου, λύγισαν τα πόδια μου, και σύρθηκα μέχρι την πόρτα μου, πού ήταν μερικά μέτρα πιο κάτω. Ελιποθύμησα, και μετά ένα τέταρτο συνήλθα και τους είπα τί συνέβη. Το πρωΐ πηγαίνοντας στο Νοσοκομείο, τον βρήκαμε πολύ καλύτερα και εκτός κινδύνου, όπως μας είπαν οι γιατροί. Και μετά ένα μήνα ήταν τελείως καλά.
    η θεία του Ειρήνη Χριστοφορίδου
  • Ο αδελφός μου Αντώνιος Καφούρος, πού ζει στην Αυστραλία, ήταν άρρωστος βαρειά με κύστη μέσα στον εγκέφαλο, και νοσηλευόταν εκεί σε νοσοκομείο επί ένα μήνα. Προ ημερών με ειδοποίησαν, ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα χειρουργηθεί. Ανέβηκα αμέσως Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ στην Παναγία τη Γοργοεπήκοο της Μάνδρας Αττικής και προσευχήθηκα με δάκρυα καυτά στην Παναγία να τον βοηθήσει, διότι η εγχείρηση ήταν πολύ επικίνδυνη. Το βράδυ μετά τον Επιτάφιο, όταν γύρισα στο σπίτι μου, στις δώδεκα τη νύχτα μου τηλεφώνησαν απ΄ την Αυστραλία, πώς δεν έγινε εγχείρηση, γιατί δε του βρήκαν τίποτα και είναι εντελώς καλά. Η Παναγία η Γοργοεπήκοος, έκανε αυθημερόν το θαύμα της. Χίλιες δόξες, Παναγία μου», χίλια ευχαριστώ.
    Ευαγγελία Γαλιωτζή, Πειραιάς
  • Το καλοκαίρι του 1987 ο σύζυγος μου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
    Η κατάσταση του ήτο εξαιρετικά σοβαρή, έγινε όμως σοβαρότερη όταν υπέστη και πνευμονικό οίδημα. Κυριακή μεσημέρι ο γιατρός κ. Παπουτσάκης στο Γενικό Κρατικό Νικαίας με πληροφορεί ότι ο σύζυγος μου πεθαίνει.
    Στα χέρια, μου κρατούσα μια εικονίτσα της Παναγίας Γοργοεπηκόου.
    Πλησίασα το σύζυγο -ετοιμοθάνατο πλέον- και του έδωσα να ασπασθή την εικόνα, ήταν η μόνη ελπίδα μου.
    Βγήκα στο διάδρομο και παρακαλούσα να κάνει το θαύμα της, για κείνον… για τα παιδιά …. για μένα….
    Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και βλέπω έντρομη, τον γιατρό να βγαίνει από την εντατική μονάδα.
    Με πλησιάζει έκπληκτος και μου λέγει «έγινε θαύμα». «Ήμουν σίγουρη», του απήντησα και με συγκίνηση μου εξήγησε την απρόσμενη εξέλιξη.
    Ευχαριστώ την Παναγία μας για τις άπειρες ευεργεσίες της.
    Περιορέλλη Θέκλα, Πειραιεύς
  • Ο σύζυγος μου, στις 16 Δεκεμβρίου 1990 έπαθε έμφραγμα και εγκεφαλικό. Οι γιατροί, παθολόγος, καρδιολόγος, και νευρολόγος μου είπαν: Υπομονή. Τί περιμένεις πιά. Μετά λίγες μέρες η κατάσταση του χειροτερεύει. Έρχεται νύχτα παθαίνει παροξυσμούς, είμαι μόνη δεν ξέρω τί να κάνω, το σπίτι μας δεν έχει γείτονες, μονάχα της Παναγίας, βλέπω απέναντι μας το Μοναστήρι. Ζητώ βοήθεια στην κουμπάρα μου νάρθει να μου κάνει παρέα, και βγαίνω στην αυλή και κοιτώντας προς το Μοναστήρι, παρακαλώ τη χάρη Της και τούτη τη φορά να μας βοηθήσει. Έλα Παναγία μου, δεν έχω κανέναν άλλο από σένα. Μετά από δέκα λεπτά συνέρχεται ο άνδρας μου και μου λέει: Ποιά είναι αυτή η γυναίκα, η άγνωστη, πού ήρθε στο σπίτι μας; Εγώ ξαφνιάστηκα, δεν ήξερα τί να του πω. Του λέω: Καλωσόρισε την. Τότε εκείνος μου άπαντα: Μού λέει να φέρουμε τα Άγια των Αγίων.
    Εγώ κατάλαβα τί σήμαινε αυτό, και πώς η γυναίκα ήταν η Παναγία. Κάλεσα τότε τα παιδιά μας και αφού τους τα διηγήθηκα όλα καλέσαμε τον ιερέα με τα Άγια των Αγίων, δηλαδή τη Θεία Κοινωνία, και τον κοινώνησε. Μετά την Θεία Κοινωνία έπεσε σε λήθαργο και ξύπνησε το βράδυ. Τί τρέχει; μου λέει. Ήμουν άσχημα, δεν θυμάμαι τίποτα, μόνο τη γυναίκα θυμάμαι πού ήρθε. Μια ψηλή, μελαχροινή με μακρυά ρούχα και μαντήλι στο κεφάλι και μου είπε να φέρω τα Άγια των Αγίων. Μετά έφυγε και πήγε και κάθησε απέναντι σε ένα ύψωμα. Δε θυμάμαι τίποτε άλλο. Από κείνη τη μέρα ο σύζυγος μου έγινε καλά χάρις στη θαυματουργική επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου, πού έχει το Μοναστήρι της πάνω στο βουνό και πού κάθε μέρα το βλέπω από την αυλή μου και της στέλνω ευχαριστίες και προσκυνήματα.
    Ανδρέας και Σουζάνα Τροχαλάκη, Άνω Μαγούλα Αττικής
  • 7/8/92
    Χρόνια τρέχαμε απ΄ τον ένα γιατρό στον άλλο χωρίς να καταφέρουμε ν’ αποκτήσουμε ένα παιδάκι.
    Εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, εγχειρήσεις και πόνος, πολύς πόνος σωματικός και ψυχικός, αλλά αποτέλεσμα κανένα.
    Ένα Κυριακάτικο πρωϊνό του Νοεμβρίου του 1991 ήλθαμε για πρώτη φορά στη μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Μάνδρας.
    Γονάτισα μπροστά στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας κι άρχισα να κλαίω με λυγμούς, να της λέω το παράπονό μου, το βάσανο πού μου έκαιγε την καρδιά, και να την παρακαλώ να με βοηθήση ν΄ αποκτήσω κι εγώ ένα παιδί.
    Δίπλα ο σύζυγός μου παρακαλούσε κι εκείνος κλαίγοντας. Καθώς φεύγαμε σκέφθηκα να τάξω κάτι στην Παναγία. Έπιασα τις καδένες στο λαιμό μου. Μα όχι. Καδένες είχα πολλές δεν θα είναι κάτι πού θα το στερηθώ, σκέφθηκα.
    Το ίδιο και δακτυλίδια.
    Κοίταξα τα δύο βραχιόλια πού φορούσα, βραχιόλια δεν είχα άλλα.
    Σκέφτηκα να τάξω το ένα μα τελικά έταξα και τα δύο.
    Ο σύζυγος μου έταξε να βαπτίσουμε στη Μονή το παιδί. Μετά από δύο εβδομάδες το θαύμα έγινε, ήμουν έγκυος!
    Η χαρά μας δεν περιγραφόταν. Μόνο όσοι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με μας, μπορούν να την καταλάβουν, να την φανταστούν.
    Πέρασαν οι μήνες της κυήσεως, της γλυκείας αναμονής και στις 7 Αυγούστου 1992, κρατήσαμε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας το γιό μας και την κόρη μας.
    Για τα δύο βραχιόλια η Παναγία μου χάρισε δίδυμα.
    Ξαναπήγαμε στο μοναστήρι, με τα παιδιά μας στην αγκαλιά και με δάκρυα χαράς αυτή την φορά.
    Ευχαριστήσαμε την Παναγία για το θαύμα της. Έβγαλα και τα βραχιόλια και τα κρέμασα στην εικόνα γεμάτη ευγνωμοσύνη κι ευτυχία.
    Τώρα το χέρι μου είναι γυμνό από στολίδια, μα τα στολίδια του σπιτιού μου, τα παιδιά μου, γεμίζουν την καρδιά μου χαρά κι ευτυχία, τη ζωή μου νόημα κι αξία και την ψυχή μου πίστη στο Θεό και την Παναγία.
    Στις 22-11-92 βαπτίσαμε τα παιδιά μας στη Μονή.
    Φραγκίσκα Γκέλη

    Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο την Γοργοϋπήκοο, Ι.Μ. Δοχειαρίου

ΠΗΓΗ: www.saint.gr
             www.pemptousia.gr

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΗ´ (Β´ ΛΟΥΚΑ),

Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Γρηγορίου τῆς μεγάλης Ἀρμενίας


Ιερά Λείψανα:  
  • Η Κάρα και η αριστερά του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους.
  • Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στό Αρμενικό Πατριαρχείο του Εστμιατζίν Αρμενίας.
  • Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νυσίρου.
Βίος:
            Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν γιος του Ανάκ, που ήταν συγγενής του βασιλιά της Μεγάλης Αρμενίας, Κουσαρώ (290 μ.Χ.). Ο Ανάκ συνεργάστηκε με το βασιλιά των Περσών Αρτασείρα και σκότωσε τον Κουσαρώ. Οι σατράπες όμως της Αρμενίας εκδικήθηκαν σκοτώνοντας τον Ανάκ και όλη του σχεδόν την οικογένεια (ο Γρηγόριος όμως διεσώθη).
            Όταν ο Γρηγόριος σπούδαζε τα Ιερά γράμματα στην Καισάρεια της Καπαδοκίας συναντήθηκε με τον γιο του θύματος, τον Τηριδάτη. Γυμνασμένος ο Γρηγόριος στη διάκριση, όχι μόνο δεν αποστράφηκε τον Τηριδάτη, αλλά τον πλησίασε με αγάπη, αποδοκίμασε την πράξη του πατέρα του και τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του.
            Αργότερα ο Τηριδάτης έγινε βασιλιάς Αρμενίας και τότε βασάνισε φρικτά τον Γρηγόριο (που τότε ήταν επίσκοπος Αρμενίας). Διέταξε μάλιστα, να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια και άλλα ερπετά. Ο Γρηγόριος όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα, αλλά επέζησε για 15 χρόνια τρεφόμενος με το ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια χήρα. Ο Θεός, επέτρεψε να γίνει ο Τηριδάτης σχιζοφρενής. Δια των προσευχών όμως του Γρηγορίου θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίσθηκε χριστιανός με όλο του το έθνος.

ΠΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Β΄ΛΟΥΚΑ

ΠΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΗ΄ (Β΄ΛΟΥΚΑ)_ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ_ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΗ΄ (Β ΛΟΥΚΑ)

 
ΠΗΓΗ: www.saint.gr
            www.augoustinos-kantiotis.gr
            www.melodos.gr

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟΝ...ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟΝ...ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




 Παλαιότερα που δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ευκολίες, και η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει τόσο, αναγκάζονταν οι άνθρωποι σε όλες τις δυσκολίες να καταφεύγουν στον Θεό, και ο Θεός βοηθούσε. Τώρα, επειδή η επιστήμη προχώρησε, τον Θεό Τον βάζουν στην άκρη. Πάνε χωρίς Θεό σημερα. Υπολογίζουν: «Θα κάνουμε τούτο, θα κάνουμε εκείνο». Σκέφτονται την Πυροσβεστική, σκέφτονται τις διατρήσεις, το ένα, το άλλο... Αλλά χωρίς Θεό τι να κάνει ο άνθρωπος;»

«Μεγάλη υπόθεση η εμπιστοσύνη στο Θεό!»

«Με μια ματιά στον Ουρανό θα άλλαζαν τα πράγματα».

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ


ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ







ΥΠΑΡΧΟΥΝ, γαπητοί μου, πάρχουν πολλς θρησκεες στν κόσμο. που ν πμε, λοι χουν τ θεό τους. Δν πρξε στ παρελθν ποχ οτε θ πάρξ στ μέλλον κόσμος χωρς θρησκεία. λλ᾿ ν μ ρωτήσετε, π᾿ λες ατς ποιά ενε ληθινή; θ σς παντήσω· πίστις μας, θρησκεία πο δρυσε Κύριος μν ησος Χριστός. Ατ ενε μόνη ληθινή. χουμε ποδείξις; Βεβαίως χουμε. Καμμιά λλη θρησκεία δν χει ν παρουσιάσ τόσα ντοκουμέντα, τόσα θαύματα, τόσες μαρτυρίες, τόσες ποδείξεις, πως γία μας θρησκεία. Μία πόδειξι θ παρουσιάσουμε. Κα ατ ενε σημεριν ορτή.

* * *

Σήμερα ορτάζει γιος ωάννης εαγγελιστής. Τί ταν γιος ωάννης; Στος γίους Τόπους πρχε, κα πάρχει κα σήμερα, μι λίμνη χαριτωμένη πο νομάζεται Γεννησαρτ λίμνη τς Τιβεριάδος. Γύρω π τ λίμνη ατ τν ποχ το Χριστο ταν διάφορα χωριά. Σ᾿ να π ατ κατοικοσε γιος ωάννης. ταν ψαρς στ πάγγελμα. Ψαρς ατός, ψαρς δερφός του, ψαρς πατέρας του, ψαρδες λη οκογένεια. Εχανε μι βάρκα, κα κάθε νύχτα ρριχναν τ δίχτυα τους στ λίμνη. Ψάρευαν ψάρια, τ πουλοσαν κα ζοσαν, ταπεινο κα περιφρονημένοι.
λλά…, λλά… ρθε κα γι τν ωάννη μι κρίσιμη στιγμή. Στ ζω το νθρώπου πάρχει πάντα να «λλά». Κα ατ χει μεγάλη σημασία· θ πά κανες μ τ διάβολο θ πά μ τ Θεό, μέση δς δν πάρχει. ρθε λοιπν μι στιγμ πο ωάννης το ποχρεωμένος ν κλέξ. κουσε μι φωνή, φων πο πάντοτε κούγεται, σ᾿ λες τς ποχς κα σ᾿ λους τος αἰῶνες. Ενε φων το Χριστο μας. Κ᾿ δ τώρα κούγεται. Πς κούγεται; ενε δ Χριστός; Ενε δ. Πότε;
Κάθε φορ πο χτυπάει καμπάνα. καμπάνα ατ θ μς δικάσ. Ατ ενε τ σάλπισμα τν γγέλων, ενε φων το Χριστο. Κα τί μς λέει; «ντρες γυνακες παιδιά, λτε στν κκλησία!». λλ᾿ μες «στο κουφο τν πόρτα, σο θέλεις βρόντα». Κάποτε στ Μικρ σία κα στν ελογημένο Πόντο, χωρς καμπάνες, τρέχανε λοι στν κκλησία· γιατ κουγαν τ μυστικ φων το Χριστο. Σήμερα γέμισε τόπος π καμπάνες, κα χτυπνε διαρκς· ο νθρωποι μως κλείνουν τ ατιά τους.
λλ᾿ ν μες τώρα κλείνουμε τ ατιά μας, ωάννης δν κλεισε τ ατιά του στ φων το Χριστο. ταν Χριστς το επε «κολούθει μοι», λα μαζί μου, μέσως φησε τ βάρκα του, φησε τ δίχτυα, φησε τ᾿ δέρφια του, φησε τν πατέρα του, φησε τ πάντα κα ρθε κοντά του (βλ. Ματθ. 4,21-22). Κι π τότε μεινε πι κοντ στ Χριστό. Κοντά του τανε, ταν Χριστς κανε τ θαύματα. Κοντά του τανε, ταν δίδασκε. Κοντά του τανε, ταν Χριστς νέβηκε στ Θαβρ κα μεταμορφώθηκε κα λαμψε τ πρόσωπό του ς λιος κα τ μάτιά του γιναν λευκ ς τ φς. Κοντά του ταν κόμα, ταν Χριστς δηγήθηκε στ μαρτύριο κα ψώθηκε στ Γολγοθ, ταν ούδας τν πρόδωσε κα Πέτρος τν ρνήθηκε. κε ταν ωάννης. Κα λίγες στιγμς πρν Χριστς π «Τετέλεσται» (ωάν. 19,30) κα παραδώσ τ πνεμα στν οράνιο Πατέρα, πάνω π τ σταυρ ρριξε τ βλέμμα στν ωάννη κα στ μητέρα του. Στ μητέρα επε· «Γύναι», δο « υός σου» (.. 19,26). Κα στν ωάννη επε· «δο μήτηρ σου» (.. 19,27). Κοντά του ταν λοιπόν, ποτέ δν χωρίστηκε ωάννης· ταν γαπημένος μαθητς το Χριστο.
Κα
κατόπιν, μετ τν Πεντηκοστή, πρε τ αβδί του γιος ωάννης κα περιώδευσε πόλεις κα χωρία, λη τ Μικρ σία. Κα τέλος, ξόριστος, κοιμήθη, πέθανε στ νησ τς Πάτμου· τσι σήμερα ορτάζει Πάτμος.
Α
τς ενε εαγγελιστς ωάννης.
Κα
σήμερα μς διδάσκει. Μς διδάσκει μ τ βιβλία του. γραψε πέντε βιβλία. Τ να ενε τ Εαγγέλιο, τ κατ ωάννην Εαγγέλιο. Τί δέες, τί νοήματα περιέχει! Σπουδαο βιβλίο. λοι ο σοφο ν μαζευτον, δὲ᾿ γράφουν οτε μι γραμμ π τ κατ ωάννην. Γι᾿ ατ επα· θέλεις ν δς τι θρησκεία μας ενε ληθινή; Διάβασε τ Εαγγέλιο μι φορά, δυ φορές, τρες φορές…· στ τέλος θ μολογήσς σν τ Θωμ· « Κύριός μου κα Θεός μου» (.. 20,28). γραψε κόμα τρες πιστολές, που διδάσκει περ γάπης. λλ᾿ γραψε κ᾿ να λλο βιβλίο, τ τελευταο τς γίας Γραφς. Τρομερ βιβλίο· στράφτει κα βροντ! Ενε ποκάλυψις. σ πο νοίγεις τ αδιόφωνο κα τν τηλεόρασι, νοιξε τν ποκάλυψι κα διάβασε. Τί γράφει κε; «Τ μέλλοντα συμβαίνειν» (Μρκ. 10,32), προφητεύει ατ πο θ συμβον στ μέλλον. Θά ᾿ρθουν, λέει, μέρες δύσκολες, κατηραμένες, μέρες ποστασίας κα παραβάσεως το θελήματος το Θεο. Κα τότε, λέει στ κτο (6ο) κεφάλαιο, θ᾿ δειάσουν ο πολιτεες, δὲ᾿ θ μείν μέσα οτε νας· μόνο γατι θ τριγυρίζουν κα σκυλι θ γαυγίζουν. Μέσα σ εκοσιτέσσερις ρες θ᾿ δειάσουν ο πολιτεες. Κα πο θ πνε ο νθρωποι; Θ πνε στ λαγκάδια, στ ψηλ βουνά, θ μπονε μέσ᾿ στς σπηλιές, κα θ πον· Βουνά, νοξτε τ σπλάχνα σας κα κρύψτε μας π τν ργ το ρνίου το σφαγμένου (βλ. π. 6,15-17). Γιατί, πως συμπληρώνει γιος Κοσμς Ατωλός, στν οραν θ παρουσιαστον «μαυροπούλια». Ποιά ενε τ «μαυροπούλια»; Τ εροπλάνα! Ποιά εροπλάνα; κενα πο θ ίξουν στν νθρωπότητα «φιάλες» τς ποκαλύψεως (βλ. 15,7 κ..). Τί θ π φιάλες; Μπουκάλες. Μπουκάλες γεμτες χι μ νερ τίποτε λλο, λλ π τομικ νέργεια… Τέτοιο ενε τ βιβλίο ατό. ποιος τ διαβάζει, ασθάνεται ῥῖγος, φόβο κα δέος πέναντι το Θεο. Ατ ενε τ βιβλία το εαγγελιστο ωάννου.

* * *

Θ τελειώσω μ μι συμβουλή, μι τελευταία συμβουλ το γίου ωάννου, πο θέλω ν τν κούσετε λοι. Ενε λόγια πο επε στ τέλη τς ζως του. ταν πι γέρασε κ᾿ γινε κατ χρονν γιος ωάννης κα δὲ᾿ μποροσε ν περιοδεύ χωρι κα πολιτεες, τν παιρναν ο μαθηταί του, τν πήγαιναν στν κκλησία, στν ερ σύναξι, κ᾿ κε, πειδ δὲ᾿ μποροσε πλέον ν λέ πολλ λόγια, λεγε μόνο τρες λέξεις· «Παιδιά μου, γαπτε λλήλους»· παιδιά μου, λέει, ν᾿ γαπτε νας τν λλο. , ατ τ λόγια, πο επε γιος ωάννης ς τελευταο δίδαγμά του στν νθρωπότητα ―κ᾿ ενε γεμτο τ Εαγγέλιο κα ο τρες πιστολές του π ατό (βλ. ωάν. 13,34· 15,12· Α΄ ωάν. 3,11· Β΄ ωάν. 5 κ..)―, ατ τ λόγια λέω κ᾿ γ γέρος πίσκοπος σ᾿ σς· «γαπτε λλήλους», ν χετε γάπη. Δν πάρχει λλο πι ναγκαο. πως δὲ᾿ μπορε κανες ν ζήσ χωρς ξυγόνο, τσι δὲ᾿ μπορε ν ζήσ νθρωπος κα χωρς τ ξυγόνο πο λέγεται γάπη.
πάρχει σήμερα γάπη; Τ προφήτευσε κι ατ Χριστός· τι στ τέλη τς νθρωπότητος « γάπη θ ψυγ» (Ματθ. 24,12). Πρτα ο καρδις ταν θερμές, τώρα γιναν ψυγεα, Βόρειος Πόλος. ψύγη γάπη. 8.000 χωρι χει λλάδα. Δεξτε μου να χωρι πο ν χ γάπη· τ χωρι ατ ενε ετυχισμένο. ς μν χ τ δολλάρια τς μερικς τ ρούβλια τς ωσίας τ μάρκα τς Γερμανίας, τς λίρες τς γγλίας. ς ενε φτωχό· ενε ετυχισμένο. Τί ν τ κάνς τ πλούτη κα τς νέσεις, ταν δν πάρχ γάπη;
Τ
ν γάπη, λοιπόν, συνιστ γιος ωάννης ς τ ναγκαιότερο π᾿ λα. γαπτε, λέει. γαπτε λο τν κόσμο· τ λουλούδια, τ δέντρα, τ ζα, ,τι ραο πάρχει. γαπτε κόμα τν νθρωπο· γαπτε ο ντρες τς γυνακες σας, ο γυνακες τος ντρες σας, ο γονες τ παιδιά σας, τ παιδι τος γονες σας, ο νύφες τς πεθερές, ο πεθερς τς νύφες, δάσκαλος τ παιδιά, τ παιδι τ δάσκαλο, ο νορτες τν ερέα, ερες τος νορτες του. γαπτε λους! που πάρχει γάπη, κε ενε παράδεισος· που λείπει, κε ενε κόλασι. Κα κόλασι γινε κόσμος, κριβς διότι λείπει γάπη. σατανς, κόσμος, τ κόμματα διαιρον, κάνουν κομμάτια χωρι κα πολιτεες. νας μόνο νώνει τος νθρώπους, Χριστός· τν ποον λοι ν ελογομε κα ν δοξάζουμε· μήν.
πίσκοπος Αγουστνος
πομαγνητοφωνημένη μιλία, ποία γινε στν . να Κοιμήσεως Θεοτόκου ντιγόνου – μυνταίου τν 26-9-1982



ΠΗΓΗ: http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=55693