Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Σε μια από τις τεμπέλικες και άσκοπες περιηγήσεις μου στο Ιντερνετ, έπεσα πάνω σε μια ψυχούλα που μου θύμισε γιατί υπάρχω και τι σημαίνει Χριστός και άνθρωπος.



Ο θάνατος των δικαίων μόνο ένδοξος και γενναίος μπορεί να είναι.


Άραγε πρέπει να δυσανασχετούμε για την δική μας θλίψη και τον δικό μας σταυρό; Ο Χριστός μας θυσιάστηκε για μας, μαρτύρησε για μας και ανέστησε τον άνθρωπο εκ του Άδου, ώστε τώρα εμείς να μπορούμε να ζούμε με την ελπίδα της μέλλουσας ζωής. Γίναμε οφειλέτες και αναμένουμε Ανάσταση Νεκρών. 

Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλατο· ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας, Ιώβ α΄ 21.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΕΠΙΛΥΧΝΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΕΠΙΛΥΧΝΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ







Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ. Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα Θεόν. Άξιόν Σε εν πάσι καιροίς υμνείσθαι φωναίς οσίαις. Υιε Θεού, ζωήν ο διδούς·  διο ο κόσμος Σε δοξάζει.



Το Φως ιλαρόν είναι πρωτοχριστιανικός λυχνικός ύμνος, δηλ. εσπερινός ύμνος της πρωτοχριστιανικής λατρείας, η «επιλύχνιος ευχαριστία», όπως τον ονομάζει ο άγιος Βασίλειος ο Καππαδόκης. Ο περίφημος αυτός ύμνος είναι ποίημα ενός από τους άγιους Μάρτυρες και Ομολογητές των πρώτων αιώνων και μάλιστα της περιοχής αυτής - της Καππαδοκίας και Συρίας. Μια αρχαία παράδοσις τον αποδίδει στον άγιο Ιερομάρτυρα Αθηνογένη, που εμαρτύρησε με δέκα μαθητές του επί Διοκλητιανού στις 16 Ιουλίου στην Σεβαστία, γειτονική πόλη της Καισαρίας, γι' αυτό και ζωγραφίστηκε σε πολλές εκκλησίες της Καππαδοκίας.

 Ο ύμνος Φως ιλαρόν είναι ωραιότατο χριστιανικό ποίημα το οποίο δοξολογεί τον Θεό κατά την εσπερινή ώρα της δύσεως του ηλίου· την ώραν αυτή που απλώνεται στην γη μας ένα χαριτωμένο, ιλαρό φως, με το οποίο τελειώνει η ημέρα, αλλά και προμηνύεται η νύχτα και από την νύχτα πάλι η άλλη ημέρα.

 Το περιεκτικό αυτό φωταγωγικό και φωτοδοξολογικό λατρευτικό ποίημα Φως ιλαρόν, όπως είχε αρχίσει με δοξολογία του Θεού δια Χριστού εν Αγίω Πνεύματι, έτσι και τελειώνει με δοξολογία του Θεού Πατρός δια του Ζωοδότου Υιού Του εν τω Ζωηφόρω Αγίω Πνεύματι, συμπεριλαμβανομένου και του κόσμου.


 ΠΗΓΗ: https://ront-ekklisiastikis-ymnodias.webnode.gr/