Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (2)



Μετὰ τὴν ἀπόλυσιν, στραφέντες πρὸς δυσμᾶς καὶ ὑποκλίναντες ἀμφότεροι τὴν κεφαλὴν πρὸς τὸν λαόν, εἰσέρχονται εἰς τὸ θυσιαστήριον λέγοντες ἕκαστος:
 Εἰσελεύσομαι εἰς τὸν οἶκόν σου, προσκυνήσω πρὸς ναὸν ἅγιόν σου ἐν φόβῳ σου.
Καὶ προσκυνήσαντες τρὶς πρὸ τῆς ἁγίας Τραπέζης, ἀσπάζονται τὸ ἅγιον Εὐαγγέλιον καὶ τὴν ἁγίαν Τράπεζαν. Εἶτα λαμβάνει ἕκαστος τὰ ἱερὰ αὐτοῦ ἄμφια καὶ προσκυνεῖ τρὶς κατὰ ἀνατολὰς λέγων τὸ
Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.

 Ο Λειτουργός εισέρχεται στον ουρανό. Το οικοδόμημα του Ναού είναι η εικόνα του σύμπαντος κόσμου. Ο κυρίως Ναός είναι η εικόνα της γης, ενώ το ιερό Βήμα είναι η εικόνα του ουρανού. Τώρα ο Λειτουργός εισέρχεται στο άγιο Βήμα, το οποίο συμβολίζει τον ίδιο τον ουρανό. Εκεί θα εκπληρώσει την αγγελική διακονία του. Γι' ἀυτό πρέπει ο ιερωμένος να είναι τόσο καθαρός ώστε να στέκεται ανάμεσα στις αγγελικές Δυνάμεις, στον ίδιο τον ουρανό. 
Το άγιο Θυσιαστήριο είναι το σύνορο του Ουρανού και της γής. Είναι θρόνος δόξης και κατοικητήριο του Θεού. Διηγείται ο αββάς Λεόντιος στο Λειμωνάριον: "Μια Κυριακή πήγα στην Εκκλησία να μεταλάβω. Όταν εισήλθα μέσα, είδα Άγγελο να στέκεται στα δεξιά του Θυσιαστηρίου...και άκουσα φωνή που έλεγε: Αφότου εγκαινιάσθηκε το Θυσιαστήριο αυτό, μου ανατέθηκε να παραμένω μέσα".






 ΠΗΓΗ: Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
              ΙΕΡΟΝ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟΝ ΚΕΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου