Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ "ΕΙΣΟΔΙΑ" ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΤΑ "ΕΙΣΟΔΙΑ" ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

           Η Άννα παντρεύτηκε σε ηλικία είκοσι ετών. Απέκτησε παιδί στα εξήντα της χρόνια (και ο Ιωακείμ εβδομήντα)! Μετά από σαράντα χρόνια! Τόσα χρόνια προσευχόταν στο Θεό για να της χαρίσει παιδί! .....

           Ο Ιωακείμ και η Άννα είχαν δώσει υπόσχεση στον Θεό, πως, αν τους χάριζε παιδί, θα Του το αφιέρωναν. Πράγμα που σημαίνει, πως  θα το αποχωρίζονταν για πάντα, μένοντας και πάλι ολομόναχοι!
"Ας αφιερώσουμε το παιδί μας από τώρα, μήπως τυχόν αργότερα καθυστερήσουμε και πικράνουμε τον Κύριό μας! Είπε ο γέροῙωακείμ στην Άννα, όταν το "σπλάγχνο" τους ήταν ακόμα δύο ετών! "Ας περιμένουμε λίγο! Είναι ακόμα πολύ μικρό. Ίσως μας αναζητήσει!" Και ο Ιωακείμ συμφώνησε. Πέρασε από τότε ένας χρόνος. Η μικρή έγινε τριών ετών. Και οι γονείς της έκριναν, πως ήρθε η στιγμή να την αφοερώσουν στο Θεό...
 Ήθελαν το ταχύτερο δυνατό να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό! Ήθελαν απέναντί Του να είναι καθαροί, ειλικρινείς.

            Οι άγιοι γονείς ετοιμάζονταν για την εκπλήρωση της ιερής τους υποσχέσεως. "Μήπως η μικρή μας κόρη δεν αντέξει το ξένο περιβάλλον, μήπως νοιώσει μοναξιά και νοσταλγήσει το πατρικό της σπίτι; Κάτι πρέπει να κάνουμε.για να την "ξεγελάσουμε". Και προκειμένου να την εντυπωσιάσουν, πήραν μαζί τους παρθένες κοπελίτσες, που πήγαιναν ψέλνοντας μπροστά, κρατώντας λαμπάδες αναμμένες. "Σήμερον ψαλμικώς τα στίφη των παρθένων ανάψαντα λαμπάδας φαιδρώς οδοποιούσι την μόνην Παναμώμητον" (Εσπερινός ΚΒ΄ Νοεμβρίου) καθώς προείπε η Γραφή: "Παρθένες θα ακολουθήσουν την Παρθένα, και εν αγαλλιάσει θα φθάσουν στον ναό" (ΨΛΜ 44,16).
Στην είσοδο του ναού την περίμεναν με δώρα οι ιερείς και ο αρχιερέας Ζαχαρίας! Τους χώριζαν από την τρίχρονη Μαρία δεκαπέντε σκαλοπάτια. Σε κάθε σκαλοπάτι που ανέβαινε η Μαρία, βοηθούμενη από τους γονείς της, θα έψελναν και έναν ψαλμό κατά τον τύπο των "αναβαθμών". Όμως η μικρή τους χάλασε τα σχέδια! Μόλις πάτησε το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι, ανέβηκε μόνη της (!) χοροπηδώντας (!) τα υπόλοιπα δεκατέσσερα σκαλοπάτια και βρέθηκε στην κορυφή! Και προχώρησε από μόνη της προς τον αρχιερέα Ζαχαρία, τον οποίο ατένιζε με χαρά και γλυκύτητα, επιβεβαιώνοντας με αυτό την ολοσχερή παράδοσή της στον Θεό!
       
                Ήρθαν και οι γονείς της. "Ω! Πρόξενοι της σωτηρίας μου! (Τους προσφώνησε ο Ζαχαρίας) Πώς να σας καλοσορίσω; Τι να πρωτοπώ για σας; Είστε μακάριοι που γίνατε γονείς μιας τέτοιας κόρης! Είστε ευλογημένοι που προσφέρατε ένα τέτοιο δώρο προς τον Κύριο! Έλα και συ τεκνίο. Υψηλοτέρα των ουρανών! Έλα στα πρόθυρα του "Βήματος". Συ που συνέθλιψες τα πρόθυρα του θανάτου. Ανάβηθι! Ανάβηθι! Μπροστά οι παρθένες με τις λαμπάδες αναμμένες, πίσω οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα, παραπίσω ο αρχιερέας Ζαχαρίας, κρατώντας από το χέρι του το χαριτωμένο κοριτσάκι, έμπαινάν στον οίκο του Θεού!  

                 Ο άγιος αρχιερεύς Ζαχαρίας, έχοντας θεία πληροφορία, πως αυτή η τρίχρονη Μαριάμ θα γίνει μητέρα του Κυρίου, έκρινε πως η θέση που της ταίριαζε στο ναό ήταν τα "Άγια των Αγίων"- εδώ φυλάσσόταν η "Κιβωτός της Διαθήκης" που προεικόνιζε τη Θεοτόκο. Και ο Θεός μέσω του "λογγείου" του έδωσε την συγκατάθεσή Του! Και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων ( εδώ που έμπεναν οι Αρχιερείς και μάλιστα μια φορά το χρόνο), κάτι που έκανε και τους αγγέλους να εκπλαγούν! "Άγγελοι την είσοδον της παρθένου ορώντες εξεπλήττοντο, πως παραδόξως εισήλθεν εις τα άγια των αγίων" (Θ΄ ωδή, ΚΑ΄ Νοεμβρίου).

ΠΗΓΗ: Αποσπάσματα από το βιβλίο Χαίρε Κεχαριτωμένη έκδοση 9η Εκδόσεις ΘΑΒΩΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου