Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΤΡΙΩΔΙΟΝ


Άνοιξε το Τριώδιο 


Το Τριώδιο είναι λειτουργικό βιβλίο πού περιέχει υμνολογικό υλικό των Ιερών Ακολουθίών της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου.
Το Τριώδιο προπαρασκευάζει τους πιστούς για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως με πνευματική καλλιέργεια και συμμετοχή, με αγώνα μετανοίας, προσευχής και νηστείας.

 
Το Σάββατο στον εσπερινό του Τελώνου και Φαρισαίου ο Δεξιός Ιεροψάλτης κατέρχεται από το αναλόγιό του και λαμβάνει το Τριώδιο που βρίσκεται κάτω από την εικόνα του Χριστού στο τέμπλο, κάνει τρεις μετάνοιες και πηγαίνει ξανά στο αναλόγιο του.

 


 Το Τριώδιο διαιρείται σε δύο τμήματα.
α) Το προ της Νηστείας
(Τελώνου και Φαρισαίου,  Ασώτου, Απόκρεω, Τυροφάγου)
και
β) της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας
  • Α’ Κυριακή των Νηστειών – της Ορθοδοξίας, 
  • Β’ Κυρ. Νηστειών- Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, 
  • Γ’ Κυρ. Νηστειών- Σταυροπροσκυνήσεως, 
  • Δ’ Κυρ. Νηστειών – Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος,
  • Ε’ Κυρ. Νηστειών- Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, 
  • Στ’ Κυρ. Νηστειών- Βαΐων
  • Μ. Εβδομάδα

Το Τριώδιο διαμορφώθηκε σε τελική μορφή γύρω στον 15ο αιώνα και ονομάστηκε έτσι γιατί οι Κανόνες κατά τις καθημερινές ακολουθίες του Όρθρου περιλαμβάνουν τρεις ωδές την η’, θ’ και μια από τις πρώτες ωδές. 
 
 "Ὁ Δημιουργός τῶν ἄνω καί τῶν κάτω
Τρισάγιον μέν ὕμνον ἐκ τῶν Ἀγγέλων
Τριώδιον δέ παρ' ἀνθρώπων δέχου".
Με τους στίχους αυτούς προοιμιάζονται τα συναξάρια της περιόδου του Τριωδίου. Οι άγγελοι ψάλλουν στον δημιουργό των, τον «δημιουργό των άνω», τον τρισάγιο ύμνο. Μαζί με αυτούς και οι φωνές των ανθρώπων, που έρχονται  να ψάλουν στον δημιουργό των, τον «δημιουργό των κάτω», τριωδίους ύμνους. 


Το Τριώδιο μας θυμίζει όλες τις ευεργεσίες του Θεού, τις οποίες έκανε από τότε που μας δημιούργησε. Θέλει ακόμη η Εκκλησία μας την περίοδο αυτή να μας βοηθήσει να μην ξεχάσουμε πως είμαστε πλάσματα του Θεού με τελικό μας προορισμό την ένωση μας με τον Θεό.
Το Τριώδιο μας μιλάει επίσης και για τα άγια Πάθη του Κυρίου μας, για την Ανάσταση Του και την άνοδο του στους ουρανούς.
Οι Ύμνοι του Τριωδίου είναι ανεπανάληπτα κείμενα. Είναι κείμενα θεολογικά, δοξολογικά και κατηχητικά.


Πηγές: http://orthodoxanswers.gr/
            http://www.apostoliki-diakonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου